Varför får på gården?

Om vi jämför får och kor så är får ett enklare djur att hantera. De väger inte lika mycket och de har lite andra krav när man har dem installade. 

Med den skenande utveckling på kostnader av el, bränsle, material och foderframställan så tänkte vi om ang mjölkkorna. Med fjärde barnet i huset på gång och en oroande ersättning för allt arbete hade vi oddsen emot oss.

Från mjölkkor till fåravel

En besättning av mjölkkor kräver ett total fokus på foder, tidspassning och en ständig beredskap. I maj 2020 så vinkade vi därför av lastbilen som körde våra mjölkkor till en annan gård där de fick fortsätta arbeta. Kvar på gården fanns nu ett gäng unga stutar, och några kvigor men framför allt ett växande antal får.

Vi bestämde oss för att öka på antalet ännu mer och att satsa på fåraveln. Nu är vi inne på sjätte året med får och även om vi lärt oss massor så finns det enormt mycket mer kunskap att hämta. Det som är roligt med fåraveln är att man får kvittot på sin produktion snabbt. Redan efter några månader efter lamningen så är vi reda att skicka de första lammen till butik. Att kunna leverera svenskt lammkött i fint kvalitet är fantastiskt.

Vi tar tillvara på allt det som fåren erbjuder oss

Fint kött, fin ull och fina lamm och fårskinn. Vi samarbetar endast med de som vi vet gör sitt bästa för djuren hela vägen. Att göra vår del som uppfödare och som ytterst ansvarig för fårens välfärd är något vi sätter stort värde i. Att vara med hela vägen från det att det lilla lammet föds till att hon på ålderns höst inte kan vara del av vår uppfödning mer.

Under flikarna ull, kött och chark så hittas de olika resurserna som fåren ger oss möjlighet att ta tillvara på.